Odkwaszamy organizm – dieta zasadowa
Kiedy dopada nas uporczywe zmęczenie, ospałość i czujemy, że organizm odmawia posłuszeństwa, to tak naprawdę powodów może być wiele. Możliwe, że to chwilowe osłabienie, ale jeśli stan nie mija po kilku dniach warto się temu przyjrzeć. Powodem może być zakwaszenie organizmu. Aby zidentyfikować problem i wiedzieć, jak temu zaradzić, warto poznać kilka podstawowych informacji na ten temat.
Co to jest zakwaszenie organizmu?
To swego rodzaju dysfunkcja w równowadze kwasowo-zasadowej, kiedy odczyn ph osiąga wartość niższą od 6,8. Prawidłowe ph to 7,365, wtedy można mieć pewność, że organizm nie jest zakwaszony.
Jak sprawdzić, czy organizm uległ zakwaszeniu?
To dość proste, wystarczy zaopatrzyć się w papierek lakmusowy i kilka razy dziennie sprawdzić odczyn kontaktując papierek z moczem. Zacząć należy od pierwszego moczu po przebudzeniu. Warto z wyników zrobić wykres, jeśli linia będzie prosta lub z lekką tendencją do wznoszenia, to oznacza, że mamy zakwaszony organizm. Prawidłowy wykres powinien mieć kształt zygzaka, ponieważ ph niezakwaszonego organizmu zmienia się pod wpływem przyjmowanych pokarmów.
Objawy zakwaszenia
Mogą być dość rozległe i zróżnicowane. Powszechnie odczuwalne jest permanentne zmęczenie i ospałość, brak energii i tym samym zachowania depresyjne czy nadmierna drażliwość. Jednak często może dojść również do uporczywych problemów skórnych, wpadania z jednej infekcji w drugą, nagminnych problemów gastryczno-jelitowych, systematycznych skurczów mięśni i migrujących bólów kostno-stawowych. Częstym skutkiem jest także wyraźnie osłabiona kondycja włosów i paznokci, pękanie kącików ust oraz zapalenie dziąseł.
Jak zakwaszamy organizm?
Powodem zakwaszenia bywają choroby, np. tarczycy lub nerek, czasem przyjmowane leki, głównie tabletki antykoncepcyjne czy przeciwbólowe. Wtedy konieczna jest konsultacja z lekarzem, który wskaże dalsze postepowanie.
Jednak często sami przyczyniamy się do zakwaszenia. Dieta pełna soli i cukrów prostych, produktów wysoko przetworzonych, białego pieczywa i czerwonego mięsa. Do tego papierosy, spore ilości kawy, herbaty i alkoholu, zero ruchu i życie w ciągłym stresie. To po krótce scenariusz, który szybko prowadzi do zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej.
Odkwaszamy organizm
Postępowanie prowadzące do odkwaszenia organizmu można w zasadzie zamknąć w pięciu zasadach:
- Dużo pij. Ważne jest aby nawodnić dobrze organizm. Uwaga, powinna to być woda, soki naturalne i płyny alkalizujące np. woda z cytryną lub octem jabłkowym.
- Jedz zdrowo. Tu konieczna jest wartościowa, lekkostrawna dieta zasadowa.
- Kup suplement. Nasz organizm nie przyswoi z żywności w krótkim czasie odpowiedniej ilości witamin i minerałów, dlatego suplementacja jest konieczna. Oprócz witamin i minerałów warto włączyć do diety także preparat wspierający oczyszczanie organizmu. Szczególnie polecane są preparaty na bazie spiruliny, np. Spirulin Plus.
- Ruszaj się. To może być każdy rodzaj ruchu, nawet zwykły spacer czy rekreacyjna przejażdżka na rowerze albo godzina na basenie. Ważne, żeby było regularnie, chociaż dwa razy w tygodniu. Ruch pobudza krążenie i dotlenienie, a do tego podkręca energię życiową i wspiera oczyszczanie organizmu.
- Nie stresuj się. Stres zakwasza organizm. To nie jest łatwe, ale im więcej okoliczności stresujących wyeliminujemy z życia, tym łatwiej będzie zachować równowagę kwasowo-zasadową.
Założenia diety zasadowej
Jeden z kroków w procesie odkwaszania to dieta zasadowa. Nie jest niczym skomplikowanym, to dieta oparta po prostu na zasadach zdrowego odżywiania z zachowaniem prawidłowego bilansu pomiędzy produktami alkalizującymi a kwasotwórczymi.
Założenia diety zasadowej:
- Ograniczenie alkoholu, kawy i herbaty. Oczywiście w rozsądnych ilościach każdy z tych napojów ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Lampka wina, jedna herbata i kawa dziennie, przy jednoczesnym prowadzeniu zdrowej diety, nie będzie wielkim grzechem.
- Nawodnienie organizmu. Woda mineralna, najlepiej z dodatkiem cytryny lub octu jabłkowego, w ilości 1,5-2l dziennie to norma.
- Ograniczenie soli. To winowajca zatrzymania wody w organizmie. Gromadzą się wtedy w naszym ciele substancje szkodliwe, które nie są wydalane w odpowiednim czasie i zakwaszają organizm. Nie unikniemy soli całkowicie, bo znajduje się w wędlinach, mięsie czy serach, ale podczas doprawiania potraw starajmy się stopniowo zmniejszać ilość soli.
- Eliminacja produktów szkodliwych. Chodzi głównie o wyeliminowanie żywności przetworzonej, słodyczy gotowych, napojów słodzonych, jedzenia typu fast food.
- Włączenie do diety produktów alkalizujących. Są konieczne w procesie odkwaszania organizmu, ale także po całej kuracji warto je mieć w menu, jako przeciwwagę dla produktów zakwaszających, jak białe pieczywo, mięso, jaja czy nabiał. Produkty alkalizujące to głównie zielone warzywa, cytrusy oraz m.in. kiwi, banan, awokado, truskawki, dynia, mleko, kasza jaglana, ziemniaki itd.